Træning til dit første ultraløb
Mentalitet omkring træning, mentalitet omkring almindelig forberedelse og i særdeleshed mentalitet på dagen. Sagt på en anden måde, så handler det at gennemføre et ultraløb mere om din evne til at være determineret, end din råstyrke i form af muskler. Tankevækkende — måske.
Mange taler om 80/20 reglen.
Men hvorfor nu denne henvisning, tænker du måske?
Min erfaring efter at have stillet til start ved mange ultraløb, ved at have gennemført adskillige udmagrende løb. Ved flere løb, at have måtte erkende, at det ikke skulle være denne gang, jeg kunne hæve armene ved målstregen, at reglen nok nærmere hedder 90/10.
Altså det at gennemføre et ultraløb handler om 90% af din mentalitet, og 10% er din fysisk formåen.
Ultraløb betegnes ofte som 50+ km løb
En ultraløb er ethvert race længere end den klassiske maratondistance på 42,195 km. Og det er til stadighed mere og mere populært. Min egen rejse ind i ultrauniverset tog sit udspring i at nu var marathon distancen blevet almindeligt. Du kan sige at konceptet var gennemprøvet. Med mere end 170 gennemførte marathonløb (november 2018), blev min nysgerrighed vagt. Hvad mon der ventede på den anden side af et marathonløb?
For hvad venter der på den anden side af de 42,195 kilometer? For mig handler ultraløb om to ting:
- den mentale kamp og vekselvirkning mellem håb og håbløshed. Det at kunne fortsætte trods træthed. Stive muskler. Et tungt hovedet (specielt om natten) og ofte en mave der har lukket ned for yderligere energiindtag.
- den unikke mulighed at møde andre løbere. Løbere der ser den samme storhed i at kæmpe med sig selv. Løbere hvor der en særlig kammeratskab for at hjælpe og støtte hinanden mod målet.
Kan du løbe et marathonløb, så…
Lidt kækt — kan du løbe et marathon kan du også løbe længere end det. Det er naturligvis meget individuelt hvordan man indstiller sig til det forhold at målstregen ikke er efter 42,195 km. Men at målstregen er efter 100 eller 250 km. Min erfaring er at der ikke er mange flere smerter end ved et marathonløb. Det er nok disse forestillinger om smerter og træthed, der i første omgang afholder mange for at kaste sig ud i de længere distancer.
Hvis du først indstiller dig på mentalt på den “nye” distance, så vil du ved gentagelser begynde at disponerer kræfterne efter den distance, du skal løbe.
Kontinuitet og regelmæssighed
Nu var overskriften “træning mod dit første ultraløb”, og her er der efter min mening ikke en skabelon, der virker på alle. Der findes dog en række gode råd, som jeg i de første år fulgte. Det gav mig den nødvendige ro, og tro på at det var muligt at øge længden.
Den altoverskyggende regel handler om kontinuitet og regelmæssighed. Da jeg tilbage i 2012 løb mere end 40 marathonløb (mit hidtil højeste antal på et kalenderår), så var den øvrige løbetræning ofte små korte distancer. Til gengæld stod der løbetræning på programmet 4-5 gange om ugen.
Et princip jeg har holdt fast i siden. Jeg løber ikke længere end 18-25 km på et almindeligt træningspas. Min filosofi er at det er bedre for kroppen at løbe 2 gange den distance end at løbe 50 km i et stræk.
Dermed ikke sagt, at jeg ikke løber de længere distancer — en overgang var en tur med bussen til Silkeborg og så retur via naturstien en yndet “udflugt. 65 km i smuk natur og uforstyrret af trafik. Men det er krævende og risikoen for skader stiger proportionalt.
Søg mod genialiteten
Det geniale ved at løbe ofte og helst hver dag, er at du får opbygget en massiv styrke og rutine. Styrke i form at stærke sener og led, men også rutine som kroppen læner sig op ad når der går autopilot i det ud på de sene nattetimer under et ultraløb.
Når det står på daglige eller næsten daglige løbeture, så er der et vigtigt råd at have på plads. Disse løbeture skal foregå stille og roligt — hvis du indarbejder intervalløb, der i mange henseender kan give god mening — så skal du have styr på din restitution. Det betyder ikke at du skal fraskrive dig intervaltræning, men de skal være afmålte i forhold til det øvrige træningsprogram.
Så vær klar til at ændre dit verdenssyn på ultraløb og de lange distancer. Glæder mig til at se dig ved startstregen — hvad med den 4. maj 2019 her i Horsens.
Husk at vi løber jo for at have det sjovt — ikke?
0 Kommentarer